Posted on Leave a comment

Dan astme: delimo pozitivno izkušnjo

Svetovni dan astme. Letošnje leto je za astmatike še posebej problematično, zaradi koronavirusa. Pozdravljamo vse pozitivne  izkušnje z astmo. Eno delimo tudi z vami.

Screenshot from 2020-05-03 17-18-33

Kako reagirati, če astmatik zboli za korona virusom?
Koronavirus močno poveča tveganje napadov astme, pljučnico ali akutne bolezni dihal. Če se okužite je potrebno imeti astmo pod nadzorom z zdravili. Natančno sledite akcijskim načrtom za astmo, še posebej, če gre za otroka. Predvsem pazite, da pravilno uporablja inhalator. Nato čim prej pokličite zdravnika, da ne bi prišlo do hujših zapletov.

Kaj vpliva na razvije astme?
Prvo leto življenja našega malčka je najpomembnejše za razvoj astme. Takrat se oblikuje otrokov mikrobiom. To je predvsem pomembno za otroke, rojene materam, z astmo.

Asthmatic-microbes

Sicer pa tako pri otrocih kot odraslih bakterije v črevesju (mikrobiom) vplivajo na astmo predvsem preko imunosti.

Osebna izkušnja mame, treh otrok
"Naenkrat zaslišim hropenje mojega 6 letnega sina. Čeprav se mi zdi, da morda malo pretirava, da bi takoj skočila k njemu si ne morem pomagati, kot da to panično tudi storim. "Mama, boli", mi pokaže na prsa. Zadihanost, piskanje v pljučih, ki jo spremlja in kašelj, so resnični. Takoj grem po zdravilo. Poskušam ostati mirna, a se še vedno tresem in štejem vpihe ..."

Mama: "Spremenil se mu je mikrobiom in napadi so izginili"
"Danes, dve leti kasneje, se na te dogodke spominjam s cmokom v grlu, a neznansko hvaležnostjo. Ko sva s sinom stopila v program iBIOM je imel na začetku le še en napad in nato nikoli več. Tudi alergije na pršice in cvetni prah so postopoma izginile. Ravno ta teden je dobil rezultate rednega letnega pregleda in so odlični! V svojem mikrobiomu nima več bakterij, ki so povezane z astmo ali alergijami. Še vedno nadaljujeva s programom in sem prepričana, da bo vedno tako zdrav kot sedaj."

Zaključek
Čeprav je astma huda bolezen se nanjo da učinkovito vplivati s pomočjo bakterij v črevesju (mikrobim) predvsem preko imunskega sistema. Na ta način lahko s Programom iBIOM pomagamo tudi vam ali vašim svojcem.

Viri:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241015/
http://wwwf.imperial.ac.uk/blog/irdjournalclub/2018/02/06/the-gut-microbiome-a-trigger-for-asthma-in-childhood/
https://globalnews.ca/news/6858267/asthma-coronavirus-risk/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja