Posted on Leave a comment

Narava-zdravje 2019

VABILO
na brezplačno predavanje na sejmu Narava-zdravje 2019

»Poskrbimo za naše mikrobe
in mikrobi bodo poskrbeli za naše zdravje«

S predavanji želimo osveščati o pomenu mikrobo

Vabljena predavatelja:
doc. dr. Aleš Lapanje, Institut Jožef Stefan
dr. Tomaž Rijavec, Institut Jožef Stefan

sobota, 26.10.2019
11:00-13:00
Gospodarsko razstavišče, Galerija 3, Ljubljana

PREDSTAVITEV: V človeškem telesu in na njem živi vsaj toliko mikrobov kot imamo celic. Z mikrobi najbolj naseljen del našega telesa je črevesje, ki vsebuje kar 95 % vseh mikrobov v našem telesu. Ti mikrobi vzdržujejo naše zdravje in skrbijo za naš imunski sistem že iz pradavnine. Lahko bi rekli, da so »najstarejši prijatelji« človeštva.

Na predavanju boste med drugim spoznali:

najnovejše ugotovitve v znanosti o vplivu mikrobov na naše telo,

najsodobnejše preiskave mikrobioma in zakaj so prvi korak na poti do zdravja,

kako lahko posameznik spreminja združbe mikrobov (mikrobiom) z osebnim managementom za učinkovito izboljšanje in ohranitev zdravja,

Slovenci in osebni mikrobiom management iBIOM.

Pri tem je potrebno poudariti, da običajno mikrobi zelo dobro delujejo na človeka, nas ščitijo. V primerih kot sta daljša hospitalizacija ali manjša fizična aktivnosti se mikrobi, ki so običajno koristni za nas, tako spremenijo, da začnejo povzročati težave, kar vodi do bolezni. Hkrati se lahko razmerja med mikrobi porušijo in nekateri mikrobi lahko popolnoma izginejo. Telo postane bolj dovzetno za debelost, razvijejo se simptomi kot so pomanjkanje energije, slabšo pozornost, živčnost, anksioznost in depresijo. Dolgotrajna neravnovesna stanja se lahko razvijejo v resna obolenja kot so diabetes, karcinom, nastanek aterosklerotičnih plakov in podobno.

KOMU JE NAMENJENO? Predavanje je primerno tako za splošno kot strokovno javnost.
KDO BODO PREDAVATELJI? Vabljena znanstvenika iz okoljske mikrobiologije doc. dr. Aleš Lapanje (Institut Jožef Stefan) in iz področja molekularne biologije dr. Tomaž Rijavec (Institut Jožef Stefan) bosta predstavila zelo velik vpliv mikrobov (mikroboma) na naše telo in zdravje, potek preiskav mikrobioma in kako ga učinkovito managirati.

Naše podjetje bo predstavil Blaž Petrič (Inštitut za metagenomiko in mikrobne tehnologije), poljudno o mikrobih v našem telesu ter v čem smo edinstveni v Sloveniji in v svetu bo predstavila mag. Ana Lapanje (Inštitut za metagenomiko in mikrobne tehnologije). Oba bosta predstavila tudi svojo osebno izkušnjo z mikrobiom managementom.

Vljudno vabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja