Posted on Leave a comment

Bodoče mamice pozor! (mikrobi, porod, dojenje)

Mkrobiom in otroci
Mkrobiom se izoblikuje že zelo zgodaj.

Mokroorganizmi ali mikrobi imajo pomembno vlogo, saj omogočajo življenje vsem živim bitjem, torej tudi nam. Pri tem skrbijo za našo imunost in nas varujejo pred številnimi boleznimi. Kdaj se je vsak izmed nas najprej srečal s prvimi mikrobi in ali obdobje med in po rojstvu vpliva na oblikovanje zdravega mikrobioma odraslega?

 

Po najnovejših raziskavah se pri človeku mikrobi pojavljajo že v zdravi maternici, ki je še pred kratkim veljala za sterilno. Najverjetneje je njihova vloga sodelovati pri oblikovanju mikrobioma ob rojstvu. Namreč prvi in najpomembnejši “val” mikrobov otrok prejme, ko gre skozi materin porodni kanal. Mikrobi se od takrat dalje naseljujejo na koži, v prebavnem traktu, urogenitalnem traktu ter v ustni votlini kar imenujemo mikrobiom. Z leti se naš mikrobiom spreminja in nastane takšen kot ga imamo danes. Nikoli več pa ni mogoče “pridobiti” takšnega mikrobioma kot smo ga prvotno prejeli, pri vaginalnem porodu. Gre za izredno pomembno “doto”, ki jo prejmemo od matere, saj nam ostane celo življenje.

Dojenje in otroci
Dojenje je odlično darilo vašemu otroku

Poleg naravnega poroda tudi dojenje pomembno oblikuje črevesni mikrobiom. Dojenčki se morajo prehranjevati z materinim mlekom, saj to priskrbi razvoj varovalnih bifidobakterij v črevesu. Dojenje vsebuje tudi antimikrobne dejanvke, izboljšuje imunost, preprečuje alergije v sodobnem okolju, predvsem pa deluje v dobrobit sestavi in metabolizmu mikrobioma v črevesju.

Kar lahko sami storimo kasneje v življenju je predvsem to, da jemo ustrezno hrano. Predvsem je pomembno katera hranila vsebuje hrana, ki jo uživajo. Gre zato, da se ta mikroskopsko majhna bitjeca hranijo z zelo različnimi stvarmi, od enostavnih sladkorjev, kompleksih ogljikovih hidratov, proteinov, maščob in lahko izločajo različne presnovke od reduciranih oblik žvepla, antibiotikov, krezolnih substanc... Več kot je določenih hranil bolj se bodo določeni mikrobi, ki ta hranila uživajo razmnoževali (»redili«) v črevesju in obratno. Več o mikrobiomu črevesja ...

Zato je ob dnevu babic pomembno, se babice zavedajo pomena osveščanja predvsem bodočih mamic, da jim znajo pravilno svetovati, to je da se odločijo za naravni porod, da pride njihov otrok v stik z bakterijami v porodnem kanalu.

Seveda je pomembno, da bodočim mamicam nudite podporo in pomoč tudi možje in ostali, ki ste v stiku z njimi, da se odločijo za naraven porod, seveda v kolikor ni zdravstvenih zapletov, in dojenje. Za več informacij se lahko obrnete tudi na naš telefon, 041 825 182.

Viri:
- C Willyard. Nature, Could baby’s first bacteria take root before birth? (2018). https://www.nature.com/articles/d41586-018-00664-8%20
- LW van den Elsen at all. Shaping the Gut Microbiota by Breastfeeding: The Gateway to Allergy Prevention? Frontiers in Pediatrics. 2019; 7: 47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6400986/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja