Posted on Leave a comment

Novost pri zmanjševanju simptomov avtizma

 Vse več znanstvenih raziskav kaže na možnost učinkovitega in naravnega zmanjševanja simptomov avtizma. Skrivnost je v “črevesno-možganski osi”.

Ponavljajoča se dejanja otroka z avtizmom (Vir: vikipedija)

Motnje avtističnega spektra (angl. Autism spectrum disorder - ASD), ki  zajemajo klasični avtizem, atipični avtizem, aspergerjev sindrom ... , so kompleksna vse življenjska razvojna motnja z nevrološko-biološko osnovo. Motnje avtističnega spektra (v nadaljevanju avtizem) se kaže predvsem kot kakovostno spremenjeno vedenje na področju socialne interakcije, verbalne in neverbalne komunikacije . V Sloveniji se na leto rodi cca 200 otrok z avtizmom. Trenutno je pri nas približno 20.000 posameznikov z avtizmom. Število se vztrajno povečuje, s tem pa tudi potreba po ustrezni obravnavi.

Zanimivo je, da vse več znanstvenih raziskav opisuje povezanost med bakterijami v črevesju in avtističnim obnašanjem. Posamezniki z avtizmom imajo pogosto težave z zaprtjem, drisko in napenjanjem. Te težave so posledica neravnovesja med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju.

Naravno in učinkovito zmanjšanje simptomov avtizma

Številne znanstvene objave podpirajo idejo o "črevesno-možganski osi". Gre za način, kako dogajanje v črevesju lahko vpliva na procese v možganih. Prekomerna rast slabih bakterij v črevesju neizogibno vodi v prekomerno proizvodnjo stranskih proizvodov, vključno s toksini. To lahko naredi črevesno sluznico bolj prepustno. Nato lahko gredo toksini, stranski proizvodi in celo nerazgrajene molekule živil v krvni obtok in potujejo v možgane.

Znanstvenikom je, pri posameznikih z avtizmom, odlično uspelo vzpostaviti takšno bakterijsko združbo kot jo imajo zdrave osebe brez avtizma.  To je imelo zelo pozitiven učinek na njihove avtistične simptome: zvečanje družabnosti, zmanjšanje ponavljajočega se vedenja in izboljšanje komunikacije. Vse to je zelo koristno za življenje z avtizmom.

Kako lahko pomagamo ?

Prvi korak je, da se ugotovi, katere bakterije ima oseba z avtizmom, kaj te počenejo ter kako vzpostaviti pravo razmerje med njimi v črevesju. Pri tem vam pomaga Analiza mikrobioma črevesja iBIOM. Za več o naši analizi kliknite tukaj ...

Viri:

Ostale novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja